Zaterdag 22 september 2018

Ferrara – Bologna 72 kilometer gefietst

Kunt u mij de weg vertellen naar….

Ik heb afgelopen nacht het licht uitgedaan op het centrale plein van Ferrara. ‘S avonds nog even naar het centrum van Ferrara gefietst dat 3 kilometer van de camping vandaan is. Het is er gezellig druk en de sfeer op het plein is fantastisch. De oude gebouwen zijn mooi verlicht en jongelui spelen gitaar. Om 01.15 keer ik terug op de camping om vervolgens om 06.30 uur weer wakker te zijn. Op naar Bologna! De route voert nog een keer door het centrum van Ferrara en ik drink nog een espresso longo. Het is vandaag weer een vlakke etappe en ik vind het landschap fraaier dan gisteren. Het is een paar graden koeler (32 graden) en mijn verkoudheid is iets minder geworden. Ik hoop dat dat zich zo verder doorzet.

Dan iets over het navigeren en fietsen tijdens de route. Zoals ik al eerder gemeld heb kan mijn Mio cyclo 200 de gehele route qua download niet aan. Daar is hij ook niet op gemaakt en voor geschikt en ik kan hem dat dus niet kwalijk nemen. Je moet mij ook niet als stuurman op de brug van een olietanker zetten. Dan gebeuren er ook hele rare dingen. Voor korte stukken werkt hij goed en ik gebruik hem dan ook regelmatig als ik verkeerd gereden ben of om bijvoorbeeld de camping te kunnen vinden. Ik zit wel vaak op hem te mopperen,maar hij heeft mij al diverse keren uit de brand geholpen. Voor een volgende tocht wil ik hier aandacht aan besteden om dit te verbeteren.
Over verkeerd rijden gesproken. Ik rijd nu dus op de routebeschrijving in de Reitsma boekjes. Groot respect voor Hans Reitsma die dit als zijn levenswerk beschouwd. Het moet een monnikenwerk geweest zijn om de route zo gedetailleerd en goed te beschrijven.
Maar,maar, maar, het is – voor mij althans – niet eenvoudig om de route op deze manier vlekkeloos te volgen. De aanwijzingen kloppen dan welliswaar, maar soms ziet het het er in het echt anders of twijfel oproepend uit. Dat is een reden dat ik soms even van de route af ben. Andere redenen zijn, even niet opletten, tussen het drukke verkeer rijden, naar de prachtige omgeving kijken in plaats van in het boekje en ook gewoon een dag geen zin hebben om naar Hans te luisteren. Nu, ik kan je verzekeren, dan gaat het helemaal fout ! Borden gaan volgen bijvoorbeeld resulteert in het terecht komen op drukke tweebaans wegen waarbij de vouwen je uit de broek gereden worden door langs razend verkeer.
Voor mij is het nu een combinatie van het boekje, navigatiecomputer, borden in de gaten houden, het landschap en de wegen ‘lezen’ en ook een stuk op gevoel. Als je dit vaker doet, voel je al heel snel aan als je verkeerd rijdt.

En vandaag moet ik nog iets anders inzetten: gewoon mijn mond gebruiken en de weg vragen.
In San Pietro Capofiume twijfel ik of ik wel goed rijd. Ga een stukje terug en kom langs een kerkje waar een grote groep mensen buiten staat. Daar maar even vragen. Eerst wordt het mij in Italiaans uitgelegd, maar al snel komt Marco Cavacini aangelopen die perfect Engels spreekt. Ik vraag de weg en zeg dat ik naar Rome fiets. Laat hem het boekje zien met de route van Amsterdam naar Rome en hij gaat helemaal uit zijn dak. Roept iedereen er bij en legt uit waar ik mee bezig ben. Crazy man! Roept hij en we hebben lol met elkaar. Uiteraard is dit een fotomomentje en iets voor op zijn Facebook. Zij en ik hebben weer een onvergetelijke ervaring.

Dan weer verder naar Bologna. Vandaag heb ik mijn eten niet goed op orde. Ik ben vergeten om op tijd iets in te slaan en alle restaurants en winkels zijn gesloten. Pas om 17.00 uur in Bologna heb ik weer iets te eten en dat heb ik gemerkt. Als ik niet op tijd eet, vloeit de energie weg uit mijn lijf. Maar goed, ook weer overleefd.

Wat zal ik eens over Bologna zeggen…. Ik vind het geen prettige stad. Het is er veel te druk met te veel mensen, er staat overal graffiti op de gebouwen, de buitenwijken zijn gewoonweg smerig, en ik voel mij er niet echt op mijn gemak. Je moet continu ogen en oren overal hebben.

Morgen van Bologna naar Loiano. De Appenijnen in. Dat wordt weer flink klimmen! Brrrrr….

Ciao amici!

7 antwoorden
 1. Piet Pieters
  Piet Pieters zegt:

  Weer leuk geschreven John, leest lekker weg, volg je met heel veel plezier. Hier in het regenachtige en koude Nederland is het ook afzien. Jij gaat lekker de Apennijnen in, ben benieuwd welke route je daar volgt, ik heb daar enkele routes gereden, ik laat mij verrassen door jou, succes jongen en groeten van Piet

  Beantwoorden
 2. Claudia
  Claudia zegt:

  Hey John!

  Misschien is voor een volgende route (of zelfs nog voor deze???) de app maps.me nog iets om naar te kijken. Vraagt veel van je telefoon qua opslagcapaciteit, maar is heel gedetailleerd in allerlei weggetjes. En kan offline gebruikt worden. Vandaar de capaciteit wat nodig is. Dus bij wifi of thuis de app binnenhalen + de betreffende kaart en dan gaan. Maar duurt dus erg lang voordat je t binnen hebt gehaald.

  Enne… wij hebben het hier beroerd hoor, koud en regen! Dat je het even weet dat het in Nederland alles behalve een lolletje is ;-). Nou daarmee kom je vast bovenop die bergen!

  Groetjes,

  Claudia

  Beantwoorden
  • john
   john zegt:

   hoi, samen maar een keer naar kijken en dan gewoon doen? hier vandaag tegen de veertig graden. is nu ook weer niet echt nodig, maar prima hoor. Bedankt voor de lieve woorden! ciao

   Beantwoorden
 3. Wim
  Wim zegt:

  Hoi John,

  Ik lees met belangstelling jouw blog. Leuke teksten! Jouw verhalen doen aangename herinneringen bij ons weer boven komen! Mijn vrouw en ik hebben vorig jaar nl de tocht naar Rome voltooid. Jouw teksten over het navigeren zetten mij ertoe daar een reactie op te geven. Zelf gebruik ik eerlijk gezegd het boekje onderweg tijdens het rijden niet. Te lastig want dan moet je regelmatig stoppen om te kijken hoe het verder moet. Ik heb het opgelost door een GPX bestand in m’n smartphone te zetten (ik gebruik Osmand als navigatieapp op een Android telefoon). Ik begrijp dat jij een iPhone hebt en wellicht is Pocket Earth Pro wat voor jou. Wel een waterdichte telefoon nemen, is wel belangrijk. Het enige nadeel t.o.v. apparaten als jouw Mio is het stroomverbruik van de smartphone. Na een paar jaar een 230V kabel meegenomen te hebben voor het opladen op de camping werk ik nu met de fietsdynamo en een omvormer. Maar dat heb ik dit jaar door omstandigheden nog niet goed kunnen uittesten, zeg ik er meteen bij. Kijk ook eens op de site van Johan Blom, http://www.jsgblom.nl/gpsfietser/. Die is een expert hierin.

  Goede verdere reis toegewenst.

  Beantwoorden
  • john
   john zegt:

   Hallo Wim, het is leuk om te weten dat jullie meelezen. Wat jij over het boekje zegt klopt helemaal. Het is lastig om daarmee de route fietsend te vinden, maar op dit moment ben ik er aan overgeleverd en lukt het ook wel zoals ik omschreven heb. Ik zal jouw tips meenemen in het kijken naar een andere oplossing. Dankjewel hiervoor! Ciao!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *