Maandag 1 oktober 2018

Anghiari – Assisi. 95 kilometer gefietst

Never a dull moment….

Anghiari is zoals ik gisteren al schreef een bijzonder stadje. Tegen de berg op gebouwd met enorm steile straten. Ik fiets nog een keer langs de hoofdstraat die een stijgingspercentage van 13% heeft en als je boven aan het begin van de straat staat heb je een schitterend uitzicht en kan je de kaarsrechte weg kilometers ver in het landschap zien liggen.


Ik heb er weer zin in vandaag en voel me goed. In Citta di Castello zit ik achter een gammele gemeente computer even mijn mail te checken, de ambtenaren daar schrokken bijna van mijn vraag of er hier ook Wifi beschikbaar is. Ik mag wel even proberen op een computer in een hoekje, maar hoe internet werkt weet de man die mij helpt eigenlijk niet.
Als ik buiten kom is het licht beginnen te regenen en is het dus tijd voor mijn felgele regenjackie.
Ik wil vandaag naar Assisi en dat is toch wel een stukje fietsen. Zo’n dikke 90 kilometer, dus ik moet nu wel even de gang er in zetten. Van lichte regen is het inmiddels een regenbui geworden waar je echt nat van wordt en ik doe mijn schoenhoezen aan om mijn schoenen droog te houden.
De volgende vier uur rijd ik in de stromende regen op hoofdzakelijk tweebaans wegen waar de auto’s mij met 80-100 kilometer per uur voorbij rijden. Er ligt inmiddels zoveel water aan de zijkanten van de weg dat ik wel genoodzaakt ben om midden op de rijbaan te fietsen. Daarbij is het wegdek zo ontzettend slecht dat de gaten vollopen met water en het lastig is om normaal te fietsen.
Tussendoor loop ik – inmiddels als een verzopen kat – bar ‘Pink Panther’ binnen en bestel een americano en een tostie. Dat gaat er goed in.


Als ik circa 10 kilometer voor Assisi ben zie ik in de verte een fikse onweersbui en denk nog dat ik waarschijnlijk de andere kant op moet. Nou, dus niet. Ik kom er echt midden in terecht en het is echt noodweer. De hemelsluizen staan volledig open en de regen komt met bakken, 8 kuubs containerbakken, naar beneden. Links en rechts van me dondert en bliksemt het.
Het is nog 5 kilometer en ik krijg een beetje het Drs.P gevoel over me, (Troika hier, Troika daar) dat ik moet maken dat ik in Assisi kom.
Ik heb inmiddels drie keer een volle lading water in mijn gezicht gekregen, dat door auto’s opgeworpen word. Assisi kan ik inmiddels zien liggen en…. Nee,hè! Dat ligt wel heel erg hoog!
Ik ontkom er niet aan om in het alsmaar met grote hoeveelheden naar beneden komend water aan de beklimming te beginnen. Het water komt – en ik overdrijf niet – inmiddels als een snelstromende beek naar beneden. Het komt met golfjes diagonaal over de weg.
Aangekomen bij het grote parkeerterrein waar de toeristen met busladingen vol aangevoerd worden, zie ik een eettentje en stap naar binnen. Ik blijf al met voorbedachte rade op de deurmat staan, want het water stroomt van mij af. Als ik het elastiek van mijn mouw lostrek komt er – en ik overdrijf weer niet – een bierglas vol water uit mijn mouw stromen.
De hamburger die besteld heb is denk ik de slechtste hamburger die ik ooit gegeten heb. Opgewarmd in de magnetron en dat voor slechts 4,95.
De camping blijkt nog 3 kilometer verderop te zijn en helemaal boven op de berg. De moed begint mij nu toch wel een beetje in mijn nu toch drijfnatte schoenen te zakken, maar klim toch maar weer op mijn fiets.
Ik weet van mijzelf hoe ik mij voel als ik het einddoel bereikt heb en onder een warme douche sta, dus daar houd ik me de komende drie kilometer aan vast.
Op de camping aangekomen ga ik mij eerst douchen en warmer aankleden, want inmiddels heb ik het koud gekregen. Dan tentje opzetten, matje opblazen, slaapzak er op en tassen in de tent. Klaar! Ook voor vandaag gaat weer op waar ik vaak tegen aan loop…. Never a dull moment.

Inmiddels zit ik op een geweldige plek in het restaurant van de camping. Pal tegenover een enorme schouw met houtvuur waarop de vleesgerechten klaargemaakt worden. Heerlijk warm en ik heb mijn natte schoenen zo dichtbij mogelijk gezet. Het was de moeite waard om hier naar toe te fietsen.

Ciao amici!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *