俳句

Na mijn boodschappen middels de vriendelijk piepende zelfscankassa bij Albert Heijn afgerekend te hebben, loop ik nog even langs het memobord bij de inpaktafel met daarop de veelal zelfgeschreven kaartjes. 

Eén van mijn afwijkingen is om daar altijd even te kijken wat er zoal aangeboden of gevraagd wordt. 

Ik kan me nog een foto op internet herinneren van zo’n kaartje op het bord van een Appie in Groningen, waarop een hamster aangeboden werd. De exacte tekst weet ik mij nu niet precies meer te herinneren, maar het kwam er op neer dat de eigenaresse een zeer dringende oproep deed om haar hamster toch maar zo snel mogelijk op te halen omdat hij haar steeds zo intimiderend aankeek. Ze was er volgens de tekst nogal angstig door en sliep slecht. Ik hoop altijd nog zo’n soort tekst zelf te ontdekken op een van de kaartjes.

Nu zie ik naast het bord een kleine affiche hangen waarmee aandacht gevraagd word voor een schrijvers clubje in mijn woonplaats. Er worden nieuwe leden gezocht en mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Besluit mij aan te melden en al snel is de eerste ontmoeting met de bestaande en aspirant leden een feit. Het is een bont gezelschap van mannen en vrouwen, met naar blijkt allerlei verschillende interesses qua schrijven van verhalen en gedichten. Een van de dames schrijft Haiku’s en daar had ik vaag weleens iets over gelezen, maar mij nog nooit verder in verdiept. 

Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels, waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt. De klassieke vorm van Haiku kiest over het algemeen de vijf in Japan gangbare seizoenen lente, zomer, herfst, winter en nieuwjaar.

De moderne vorm kan alledaagse onderwerpen behandelen zoals het kroegleven, mode, reizen en bijvoorbeeld…… fietsen! Eens zien of het mij ook lukt om Haiku’s te schrijven…

Haiku 1

 

op mijn stalen ros

fijn fietsend door het leven 

nergens bij stilstaan

 

Haiku 2

 

Mijn fiets is mijn vriend 

heeft weinig woorden nodig 

net als een echte

 

Haiku 3

 

De stang van mijn fiets 

bewijst bergopwaarts afzien 

vol druppels met zweet

 

De dichtvorm is in de 17e eeuw ontstaan en Matsuo Basho is een van de bekendste meesters op dit gebied.

Zijn Haiku”The summer grass” uit 1689 is nog steeds actueel met de oorlogen die nu woeden.

夏草や 兵どもが 夢の跡

Natsukusa ya

Tsuwamonodomo ga

Yume no ato

The grass of summer
And warriors’ dreams
Are all that’s left.

Het gedicht toont golvend gras zwaaiend in een zomerbries en dient als metafoor voor de soldaten die zijn omgekomen. De zinnen ‘Alles wat overblijft van de onmogelijke dromen van soldaten” suggereren dat deze soldaten dromen en ambities hadden die uiteindelijk onhaalbaar waren, waarschijnlijk als gevolg van hun vroegtijdige dood.

Haiku monument ‘The summer grass’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *