Het is een open deur als ik schrijf dat veiligheid onderweg van groot belang is, maar als je per fiets reist dan realiseer je je des te meer dat je erg kwetsbaar bent. Op mijn tocht naar Barcelona zijn er gelukkig geen gekke dingen gebeurt, maar in Lloret del Mar brak de Costabravaverkeerspleuris uit terwijl ik daar fietste. Ik heb daar dan ook voor de zekerheid zo’n geel veiligheidsvest gekocht zodat ik in ieder geval beter zichtbaar was. In mijn voorbereidingen voor de fietsreis naar Rome heb ik er nu voor gekozen om twee fluoriserend geel/groene shirts te kopen. Dat scheelt weer het gewicht van het vest :-). Verder heb ik fietstassen van Ortlieb die van High Visibilty materiaal vervaardigd zijn. In de stof zitten heel veel kleine puntjes die als reflector functioneren. Als er een lamp op schijnt, lichten alle vier fietstassen op.
Verder uiteraard de goede fietsverlichting op mijn idworx en reflectoren in de wangen van de fietsbanden.
Om mij tegen diefstal te beschermen heb ik goede sloten van Axa, waarmee ik de fiets ook ergens aan vast kan zetten. Daarnaast heb ik bij Cameraland een “alarmdingetje” besteld. Zo’n apparaatje dat gaat gillen als het touwtje er uit getrokken word. Zodra ik ergens naar binnen ga (bijvoorbeeld supermarkt), maak ik het vast aan het frame en het stuur. Indien iemand het stuur dan recht wil zetten, gaat het alarm af.

Uiteraard neem ik ook een touwtje mee. Afgezien van het feit dat dat touwtje voor heel veel doeleinden geschikt is, bind ik het ’s nachts aan mijn tent en fiets vast. Mocht er een onverlaat mijn fiets weg willen pakken, word ik wel wakker van het bewegen van de tent.

Naast dit alles heb ik een compacte EHBO set bij me voor het geval….


O ja, dat zou ik haast vergeten. Op mijn fiets heb ik een Save Me sticker  geplaatst. Hierop staat een QR code die gescand kan worden, waarna mijn gegevens en die van mijn contactpersoon in Nederland zichtbaar worden. In mijn stuurtas zit een lijstje met mijn eigen gegevens (ook bloedgroep) en contactgegevens van een aantal mensen in Nederland.


Better save than sorry, zullen we maar zeggen.

4 antwoorden
 1. Natalie
  Natalie zegt:

  Wow! Wat een fijne tips t.b.v. veiligheid waarvan er een aantal nieuw voor mij. Al zoekende naar warmshower ervaringen op jouw site en blog terecht gekomen. Erg leuk om o.a. je eerste ervaring daarover te lezen. Dankjewel! :) #voorbereidingfietsvakantie #warmshowergastenhostervaringen #veiligekilometers

  Beantwoorden
  • john
   john zegt:

   Hallo Natalie,
   Sorry voor de late reactie. Ik zie jouw bericht nu pas… Bedankt voor jouw bericht en als je meer zou willen weten kan je altijd contacten. Ik zal dan zorgen voor een sneller antwoord:-)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *