Mijn dagverslag een dag later online, ivm late aankomst op camping.

Maandag 17 september 2018

Merano – Valcanover. 120 km gefietst

Sex, drugs en Rock and Roll….

De rustdag heeft me goed gedaan. Ik word vanmorgen wel een half uur later wakker, want de verwarde man naast mij kwam om 00.45 uur weer bij zijn tent en dat ging niet zonder lawaai te maken. Ik krijg nog een kop koffie aangeboden van Nederlanders schuin achter me en vertrek dan om 09.00 uur.
De route komt langs Bolzano en in het archeologisch museum aldaar, ligt Ötzi. En Ötzi staat al jaren op mijn bucketlist om eens te gaan bekijken. Het is de oudste mummie van Europa en de man, want dat was hij, heeft zo’n 5000 jaar geleden geleefd. Amateur bergbeklimmers hebben hem in bevroren toestand gevonden. Het verhaal van Ötzi intrigeert mij al jaren. Na enig zoekwerk vind ik het museum in het oude centrum van Bolzano.Het blijkt echter gesloten en daar baal ik wel een beetje van. Maar goed, dan het oude centrum van Bolzano maar bekijken en dat is uiterst gezellig. Het doet mij een klein beetje aan Sevilla denken. Mijn meest favoriete stad van Europa.

Na Bolzano volgt er een lang geasfalteerd fietspad door het dal richting Trento. Ik heb de wind die nu redelijk waait recht op de kop. Die is gelukkig door de zure regen van afgelopen decennia al aardig kaal, dus gestroomlijnd. Ten tweede heb ik vandaag super benen. Zulke goede benen heb ik volgens mij nog nooit gehad! Dit leent zich uitermate goed voor stoempen tegen de wind in zoals Bauke Mollema dat ook kan. Ik voel me als een renner in de Tour de France die vanaf het begin van de etappe uit het peleton wegspringt, de hele dag vooruit blijft en de etappe glorieus wint.
En bij dat gevoel hoort natuurlijk muziek, keiharde muziek van AC/DC wat mij betreft met nummers als A whole lot of Rosie en Higway to Hell.
Het is vandaag een AC/DC dag! De bergen zijn ruiger, de rivier stroomt sneller en nu de andere richting op, de zon is vandaag heter als de dagen er voor en zoals op het eind van de dag zal blijken krijg ik ook nog een aantal knijters van hellingen voor mijn kiezen. Rock and Roll!

Voor wat betreft de drugs: als je sport ( en dus ook bij fietsen) maakt je lichaam dopamine aan. Dopamine is het beloningshormoon en zorgt er voor dat je je goed voelt en steeds weer opnieuw beloont wilt worden. Dus ga je dezelfde dingen steeds weer doen. Het spreekwoord gaat: Eerst Rome zien en dan sterven… Nu heb ik dat al een keer overleeft, maar als ik deze tocht zou komen te overlijden dan is dat aan een overdosis van Dopamine. Het wordt ook aangemaakt bij eten en bij het hebben van sex. Daar ga ik niet verder over in detail en eerlijk gezegd heb ik het woord sex in de titel gebruikt om jullie als lezer tot het laast geboeid te houden ;-) Sex sells!

Toch ben ik vandaag wel iets te enthousiast. Het wordt namelijk later en later en om 20.00 uur is het donker. Om circa 19.00 uur worstel ik mij door het verkeer in Trento en krijg dan nog die AC/DC hellingen te verwerken… 800 mtr 8-9%, 300 mtr 11-13%, 3,3 kilometer 6-9 % en 200 mtr 10%. Inniddels is het volledig donker en de auto’s vliegen om mij heen op het smalle weggetje.
Om 21.15 bereik ik de camping in Valcanover aan het Lago di Caldonazzo. Op de tast zet ik mijn tent op, blaas mijn matje op en pak mijn slaapzak. De rest laat in in mij fietstassen en douche nog even snel. En dan komt er nog een leuke verrassing voorbij…. Ik blijk op 10 meter van een spoorbaan te staan en de treinen die langskomen maken een enorm kabaal. Het is zelfs zo dat door de luchtdruk verplaatsing het tentdoek van mijn tent wappert….
In de verte zie ik lichtflitsen van onweer. Nog meer AC/DC… Thunderstroke…..

Ciao amici!

Als je wilt reageren vind ik dat leuk en je krijgt altijd antwoord.

6 antwoorden
 1. René
  René zegt:

  Dag John, mooi dat je de Venetië route fietst. Ik vond de etappe naar Bassano één van de mooiste van de hele tocht! Indrukwekkend mooi fietstpad. Voorlopig even paar dagen geen bergen. De Po vlakte is overigens niet saai hoor. Veel te zien onderweg. Geniet van Bassano! Tip: drink even een paar Mezzo e Mezzo bij de brug. Typisch voor daar en een heerlijk aperitief! Succes met je tocht. Gr. René

  Beantwoorden
  • john
   john zegt:

   Hallo René, de route vandaag was inderdaad weer prachtig en Bassano is adembenemend mooi. Wat een sfeer! Goed dat je het schrijft over de Po vlakte. Ik had me al voorbereid op twee saaie dagen op de fiets en dacht mijn cursus Spaans dan maar op de fiets te vervolgen ;-). maar dat is dus gelukkig niet nodig. Ik zal kijken of ik de tip die je geeft kan uitvioeren. thank’s en groeten, John

   Beantwoorden
 2. Cor Werksma
  Cor Werksma zegt:

  Hallo vriend,
  Als ik dit lees,dan maak ik een diepe buiging voor je.Neem wat dopamine
  Mee voor mij!! De Paus staat je op te wachten st
  Marcoplein nri 2 Rome En Christoffel nr.4. Tot dan

  Beantwoorden
 3. Bart Dieleman
  Bart Dieleman zegt:

  Dag John,

  Ik vermaak me erg met het lezen van je verhalen. Je schrijft op een erg leuke manier met goede humor. Over een paar weken ga ik ook de Reitsma route fietsen, met het lezen van je blog heb ik meteen veel goeie tips, bedankt!

  Beantwoorden
  • john
   john zegt:

   Hallo Bart, heel leuk om te lezen dat je je vermaakt met mijn verhalen. Het is een geweldige ervaring om de route te fietsen en ik wens jou heel veel plezier! Groeten, John

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *