Dinsdag 2 Oktober 2018

Assisi – Massa Martana 50 kilometer gefietst

Umbrië, het groene hart

Na de redelijk heftige dag van gisteren met alle regenval en onweer is het vanmorgen weer prima fietsweer.
Ik heb mij voorgenomen om vroeg in Assisi te zijn, want er wordt geschreven dat het er vreselijk druk kan zijn. Jaarlijks wordt de stad bezocht door zo’n 5 miljoen mensen. Tegen een uur of acht ben ik al bij een van de poorten en laat me langzaam op mijn fiets naar beneden rollen. Zo kan ik de stad goed bekijken zonder weer veel te hoeven klimmen. Eerlijk gezegd – en dat is volledig mijn eigen mening – valt mij de stad een beetje tegen. Het is overal mooi, maar eigenlijk net even te mooi. De stad is stuk gerestaureerd, ik mis authenticiteit. Op het centrale plein drink ik een americano en eet een marmelade croissant aan de bar met daarachter een zwaar opgemaakte en met opgespoten lippen uitgevoerde bardame. Ook stuk gerestaureerd….

         

Al rollend op mijn fiets bereik ik Sint Franciscus basiliek en maak onderweg de nodige foto’s.
Eigenlijk heb ik het met anderhalf uur wel gezien en vervolg mijn weg naar beneden terwijl in tegenovergestelde richting de eerste bussen met toeristen omhoog rijden. Die Franciscus heeft wat teweeg gebracht…
Nee, geef mij dan maar het kleine plaatsje Bevagna dat ik op de route tegenkom. Een mooi sfeervol stadje met wel de authenticiteit die een plaats moet hebben.
Er moet vandaag redelijk geklommen worden met lange hellingen van meerdere kilometers. Niet dat het pijn doet, maar ik moet toch wel op de pedalen. Ik rijd nu door het groene hart van Italië, zoals Umbrië genoemd word. Het is het kleine broertje van Toscane, maar zeker zo mooi.
Het is helder weer, dus ik kan kilometers ver kijken over het mooie Italiaanse land. Het is opnieuw een mooie dag en deze keer eens een gewone, rustige. Ook wel eens fijn.
Inmiddels begin ik Rome aardig te naderen en als ik op de Agriturismo met minicamping voorbij Massa Martana als enige campinggast mijn tentje heb opgezet, zie ik in het routeboek dat het nog drie etappes zijn naar Rome. In totaal nog circa 145 kilometer met nog wel redelijk wat klimwerk. Je bent niet zo maar van Nederland op de fiets in Rome….

Ciao amici!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *