Woensdag 3 Oktober 2018

Massa Martana – Calcata 111 kilometer gefietst

Lucky Luke….

Voordat ik mijn relaas over woensdag 3 oktober schrijf moet ik echt nog even terug naar de vorige avond. Ik sta dus met mijn tentje als enige gast van de minicamping bij agriturismo Orsini. Om 19.30 gaat het restaurant Gattopardo open en schuif ik aan bij een van de tafeltjes. Aan het plafond hebben ze hier tl-verlichting en een ventilator die herrie maakt. Op de televisie is Italiaans voetbal. Er loopt een kittige seveerster rond die ook mijn bestelling opneemt en als ze de spaghetti a la carbonara komt brengen blijkt het een enorm bord vol te zijn met spaghetti, zo lekker zoals ik nog nooit gegeten heb. En dan het toetje… Ik vraag naar tiramisu en de serveerster reageert enthousiast door zachtjes yes! te zeggen, breed te glimlachen en haar duim op te steken. En dat is niet zonder reden. De tiramisu die ik in een soort klein wekpotje krijg voorgeschoteld is van een drie Michelin sterren kwaliteit. Hier lik je je vingers bij af!
Dus ben je in de buurt van Massa Martana ga dan zeker eten bij dit restaurant. Il gattopardo di Cristallini Angela, Vic. Casa Fanello Massa Martana.

      

En dan Woensdag. Ik heb het gevoel over me dat het me te lang duurt voordat ik in Rome ben. Op de wegwijzers staat de plaatsnaam al een tijdje vermeld, maar het voelt alsof ik maar niet dichterbij kom. Het zijn volgens Reitsma nog 3 etappes en dat gaat mij toch te lang duren. Ik ga vandaag proberen zo ver mogelijk te komen ondanks alle in het boekje aangekondigde hellingen met stijgingspercentages tot 8 %. Ik ga vandaag Lucky Luke (stripheld en cowboy die sneller schiet dan zijn schaduw) op mijn manier immiteren. Ik ga sneller fietsen dan mijn schaduw en ga kijken waar de grens van het bereikbare ligt.
Op de route bekijk ik en passant het mooie plaatsje Amélia. Naar verluid de oudste stad van Umbrië.
De ene helling naar de andere volgt en inmiddels kunnen mijn benen wel bij het grof vuil, maar daar besteed ik nu even geen aandacht aan. Doorgaan, vooral doorgaan!
Door een wegomlegging richting Civita Castellana moet ik 12 kilometer extra fietsen en kom om 18.30 in Faléria waar ik een pizza eet en vraag of iemand misschien weet waar ik hier kan slapen. Er is op dit hele stuk namelijk geen camping. Hier is geen overnachtingsplek en ik besluit om verder te fietsen richting Calcata en dan wellicht mijn tentje in het wild op te zetten.
Inmiddels is het donker en ik bereik het oude centrum van Calcata. Bij de plaatselijke bar loop ik het terras op waar verschillende mannen met elkaar iets zitten de drinken. Ik groet, bestel een hazelnoot ijsje en een van de mannen spreekt mij aan. Hij is nieuwsgierig waar ik vandaan kom.
Hij spreekt zelf maar een enkel woord Engels, maar een van de andere mannen heeft 20 jaar geleden in Zwitserland gewoond en spreekt nog Duits. Ik vertel hem dat ik een slaapplek zoek en vraag of ik misschien hier op de vloer van het overdekte terras vannacht mag slapen.
Er wordt het een en ander in het Italiaans gewisseld en de man die mij als eerste aansprak biedt aan dat ik vannacht wel bij hem mag overnachten. Geweldig! In het donker fiets ik achter zijn auto aan naar zijn huis. Nando di Cosimo, zo heet hij, heeft een groot huis en beneden een complete verdieping voor mij beschikbaar. Dit wordt weer de eerste nacht dat ik in een gewoon bed slaap!


Nando heeft een vriendin (Daria) en zij maakt pasta klaar en onder het genot van een fles wijn proberen we zo veel mogelijk met elkaar te communiceren. Google translate wordt veelvuldug ingezet en het blijkt dat Dario muzikant is en onder andere de muziek gecomponeerd heeft voor verschillende films, die op het prestigieuze filmfestival van Berlijn te zien zijn geweest. Als ik duidelijk maak dat mijn oudste zoon ook op dat festival geweest is voor zijn werk is Nando dol enthousiast. Hij pakt zijn gitaar en begint geweldig gitaar te spelen. Ondertussen eten we hazelnoten en walnoten uit zijn eigen tuin. Wat een geweldige dag en wat een bijzondere avond. Eentje die ik zeker nooit meer zal vergeten. Ik voel me echt Lucky John !

Ciao amici!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *