Hugo de Groot en The Amazing Stroopwafels…

Dit jaar zal een ander fietsjaar worden als afgelopen jaar waarin ik onder andere van Roermond naar Rome gefietst ben.

In januari is mijn vader overleden en heeft mijn moeder steun nodig om de nieuwe episode in haar leven, die zich nu aankondigt, zo goed mogelijk door te komen.

Ik heb allerlei fietsplannen op de plank liggen, waaronder voor mijn doen hele wilde, zoals bijvoorbeeld de Pamir Highway in Tajikistan te gaan bedwingen, maar die plannen zullen nog even moeten wachten.

Nederland is een geweldig fietsland en ik heb er al heel wat fietskilometers afgelegd met groot plezier. Dat regelmatig via delen van het Landelijk fietsroutenet en met behulp van knooppuntroutes.

Komend jaar ga ik routes in Nederland fietsen waarbij ik de combinatie maak van het verder ontdekken van de geschiedenis van Nederland met herinneringen ophalen die ik zelf aan bepaalde plekken heb.

Een voorbeeld daarvan is de LF Maasroute, die dit voorjaar in vernieuwde vorm wordt geopend. Deze route loopt onder andere langs slot Loevestein in het plaatsje Poederooien en door naar Rotterdam.

Vanuit slot Loevestein wist Hugo de Groot in een boekenkist te ontsnappen en week daarna uit naar Frankrijk. Hij doet vervolgens een verzoek aan de Staten van Holland om zijn vrouw en kinderen naar Frankrijk te laten vertrekken en dat wordt ingewilligd onder de voorwaarde dat hij nooit meer terug zal keren naar Nederland.

En dat doet mij denken aan The Amazing Stroopwafels…

Als 17-jarige ga ik voor mijn opleiding op kamers in Rotterdam wonen en slenter regelmatig door de stad om deze te verkennen. Op de Lijnbaan bij Termeulen zie ik een tweetal straatmuzikanten enthousiast spelen waarvan de ene een contrabas vakkundig aan het mishandelen is. Het trekt mijn aandacht en zie dat ze voor zich op de grond een aantal LP’s hebben liggen met daarop hun artiestennaam The Amazing Stroopwafels. Ze spelen onder andere het prachtige nummer Oude Maasweg en later brengen ze het nummer “Ik ga naar Frankrijk” (en kom nooit  meer terug) uit.

Daar ligt voor mij de link met Hugo de Groot, hij vertrok ook naar Frankrijk en kwam nooit meer terug.

En daar is de reden voor mij om dit deel van de LF Maasroute te gaan fietsen. Ik verheug mij er nu al op…

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *