Op zoek naar leuke plaatsjes in Zweden voor jouw volgende reis?

Dit zijn mijn 10 favorieten!

Askersund

uitzicht op Askersund

Strategisch gelegen aan het noordelijke punt van het Vättern ligt dit plaatsje dat in 1643 stadsrechten verwierf. De antiekmarkt die elk jaar begin Augustus georganiseerd wordt is het bezoeken waard.

http://www.visitaskersund.se

Eksjö

Eksjö

Als een van de drie “trästäder” (http://www.tretrastader.se) is Eksjö een prachtig stadje met veel mooi bewaarde houten huizen en gebouwen.

http://www.visiteksjo.se

Fjällbacka

de haven van Fjällbacka

Een idyllisch havenplaatsje aan de scherenkust boven Göteborg. Direct in de omgeving ligt Tanumshede met het Vitlycke museum. Hier zijn o.a. rotstekeningen te zien uit het Bronzen tijdperk.

In Fjällbacka spelen zich de twaalf films “Fjällbacka murders” af. De verhalen zijn gebaseerd op boeken van de schrijfster Camilla Läckberg en zijn door de KRO uitgezonden.

http://www.vastsverige.com/en/experience-fjallbacka/

Hjo

Havengebouw in Hjo

Een klein dorpje aan de westkust van het Vättern met een leuke gezellige haven waar het heerlijk vertoeven is. Vergeet beslist niet de gerookte zalm bij Hjosik te proeven!

http://www.vastsverige.com/sv/hjo/

Nora

veiling in de openlucht

In Nora kan je je hart ophalen als je van treinen houdt! Het mooie oude station is uitvalsbasis van vele oude locomotieven en treinstellen. In de zomer kan er ook een ritje met een historische trein gemaakt worden naar het houten station van Järle. Maar ook de veiling die regelmatig in de openlucht aan de oever van het meer gehouden wordt is een belevenis op zich! En wat denk je van een overheerlijk ijsje van Noraglass?

http://www.visitnora.se

Marstrand

Met het pontje naar Marstrand…

Het schilderachtige Marstrand ligt aan de westkust van Zweden boven Göteborg. De plaats werd jaarlijks bezocht door Koning Oscar II om er te gaan baden en tennissen op de binnenplaats van het slot dat op het eiland staat.  Vlak voor de kust worden diverse zeilwedstrijden gehouden waaronder de Match Cup Sweden.

http://www.vastsverige.com/en/marstrand/

Mora

wachten op de winnaar…

Anders Zorn is een van de bekendste Zweedse kunstenaars en woonde in Mora. Een prachtig museum gevestigd in zijn voormalig landhuis Zorngarden is een bezoek meer dan waard. In de winter is Mora het toneel van de Vasaloppet. Een langlaufwedstrijd van circa 90 kilometer die loopt van Sälen naar Mora. De geschiedenis van deze wedstrijd gaat terug naar de tijd van koning Gustaaf Vasa (1496-1560) die op de vlucht voor de Denen deze tocht maakte

http://www.siljan.se

Sundborn

het mooie Sundborn…

In het lieflijke dorpje Sundborn (provincie Dalarna) is het huis van kunstenaar Carl Larsson te bezoeken. Samen met zijn vrouw Karin en zijn 8 kinderen woonde hij in een huis dat door hen op zeer bijzondere manier ingericht en gedecoreerd is. Alles straalt een echte Zweedse sfeer uit zoals het in de 19eeeuw was. Naast de kunst is de waterkrachtcentrale in het dorp een leuke afwisseling om te bekijken.

http://www.clg.se/ensundborn.aspx

http://www.sundborn.com/turism/attraktioner

Trosa

Trosa

Ooit was het een belangrijk handelscentrum, maar is nu een pittoresk havenplaatsje waar veel toeristen op af komen. Bij de welgestelde Zweden is dit een gewilde woonplaats hetgeen goed te zien is aan de goed onderhouden huizen. In 2007 heeft Benny Andersson van –u weet wel – ABBA hier ook een huis gekocht.

Vadstena

Gamla Konditoriet Vadstena

Het slot van Vadstena aan de oever van het Vättern ligt er prachtig onderhouden bij en tijdens een wandeling door het centrum is de Gamla Konditoriet Vadstena  natuurlijk niet te missen voor koffie met vers gebakken Kanelbullar…..

http://www.visitostergotland.se/en/Vadstena/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *